Flag

Bananowo - kakaowa kostka z galaretką

24 porcji
Średni
60 min
Warstwowe ciasto przekładane galaretką cytrynową i masą śmietanową
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
3 szt.jajek
100 gcukru
60 gmąki
1 łyżkikakao
Galaretka
700 mlwody
2 opak.Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
Poncz
0,5 szt.cytryny
100 mlwody
1 łyżkacukru pudru
Masa śmietanowa
500 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkicukru pudru
Obłożenie
3 szt.bananów
1 szt.cytryny

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku cytrynowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę o wym. 24 cm x 28 cm wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temp. 180°C. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno dodając stopniowo cukier. Kolejno dodaj żółtka. Na końcu wmieszaj delikatnie przesianą mąkę z kakao.

2

Pieczenie

Ciasto przelej do formy i piecz do tzw. suchego patyczka.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony biszkopt odstaw na kratkę do wystudzenia.

3

Galaretka

Zagotuj wodę i odmierz 500 ml i 200 ml. Wsyp po jednej galaretce i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Odstaw do wystudzenia.

4

Poncz

Z cytryny wyciśnij sok i wymieszaj razem z wodą i cukrem. Ciasto nasącz przygotowanym ponczem.

5

Masa śmietanowa

Śmietankę ubij z 1 łyżką cukru pudru, na końcu wymieszaj z galaretką rozpuszczoną w 200 ml wody. Wyłóż na biszkopt i odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.

6

Obłożenie

Tuż przed wylaniem galaretki banany pokrój na plasterki, skrop sokiem z cytryny i ułóż na masie śmietanowej. Na ciasto wylej pozostałą tężejącą galaretkę i odstaw do lodówki do całkowitego stężenia.

Porady i wskazówki

  • Jeżeli chcesz, aby banany utrzymały ładny kolor, możesz skropić je sokiem z cytryny.