Flag

Bajkowe, kruche ciasteczka z konfiturą

ok. 30 porcji
Średni
40 min
Połączenie migdałów, konfitury wiśniowej i kruchego ciasta
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła
1 szt.jajka
Do dekoracji
2 szt.białka
50 gcukru
80 gmigdałów mielonych
1 szczyptasoli
120 gkonfitury wiśniowej (0,5 słoika)

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto rozwałkuj na grubość 1/2 cm. Foremką lub szklanką wycinaj krążki o śr. 5 cm.

2

Pieczenie

Ciasteczka wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

3

Dekorowanie

Białko ubij na sztywno z dodatkiem cukru i szczyptą soli, masę wymieszaj z migdałami, przełóż do papierowej tutki, wyciśnij wokół ciasteczek ozdobną szprycą. Środek ciastek udekoruj wiśniową konfiturą. Wstaw na 2 min do nagrzanego pieca.