Flag

Babeczki zimowe

12 porcji
Średni
20 min
Pyszne babeczki jogurtowe z kremem waniliowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Przy wykonaniu ramion śnieżynki pamiętaj, aby nie były one zbyt cienkie, gdyż po wyschnięciu będą się łatwo łamać. Najlepiej zrób ramiona minimalnie 2-3 mm grubości lub nieco grubsze, w zależności od wielkości śnieżynki, jaką chcesz stworzyć.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Krem
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Babeczki można zacząć dekorować gdy całkowicie ostygną.

3

Krem

Mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość kremu i miksuj ok. 3 minuty. Następnie dodaj barwnik i miksuj do uzyskania jednolitego koloru. Gotowy krem odstaw do schłodzenia na 10 minut. Krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj na babeczki. Aby uzyskać różne kształty do nakładania kremu można użyć różnych końcówek dekoracyjnych.

4

Dekorowanie

Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.


Gotowy lukier przełóż do rękawa cukierniczego z tylką o malutkim otworze, do robienia konturów. Na papier do pieczenia wyciśnij trzy linie na krzyż, które utworzą ramiona śnieżynki. Następnie do każdego ramienia dorób pozostałe elementy. Na środku każdej śnieżynki wyciśnij po kropli lukru i przyczep perełkę. Kiedy wszystkie śnieżynki będą gotowe, odstaw je do całkowitego wyschnięcia. Najlepiej wykonać je dzień wcześniej, żeby zdążyły wyschnąć i łatwo odchodziły od papieru.4. Gdy śnieżynki wyschną, bardzo delikatnie odczep je z papieru przy pomocy metalowej, cienkiej szpatułki (równie dobrze sprawdzi się nóż z cienkim ostrzem). Dobrze wyschnięta dekoracja powinna łatwo odczepiać się od papieru.

Porady i wskazówki

  • Przy wykonaniu ramion śnieżynki pamiętaj, aby nie były one zbyt cienkie, gdyż po wyschnięciu będą się łatwo łamać. Najlepiej zrób ramiona minimalnie 2-3 mm grubości lub nieco grubsze, w zależności od wielkości śnieżynki, jaką chcesz stworzyć.