PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

Soczyste truskawki robią do nas śmieszne minki :)

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

Babeczki:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Masa śmietanowa:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
½ opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

12 szt. truskawek
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
50 g czekolady deserowej
1 opak. Perełek cukrowych Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wystudź.

3

Masa śmietanowa

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj mikserem. Pod koniec ubijania dodaj Śmietan-fixy wymieszane z cukrem pudrem i miksuj krótko na najniższych obrotach. 1/4 masy przełóż do rękawa cukierniczego lub do woreczka z odciętym rogiem. Do pozostałej masy dodaj połowę tubki barwnika niebieskiego i delikatnie wymieszaj mikserem. Niebieską masę nałóży do rękawa cukierniczego lub woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj rozetki na środek babeczek.

4

Dekorowanie

Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki i ułóż na wierzchu babeczek. Masą śmietanową bez barwnika ozdób każdą truskawkę. Kremem dekoracyjnym białym zrób oczy i usta wesołych buziek. Czekoladę deserową rozpuść w kąpieli wodnej, przełóż do papierowej tutki i zrób źrenice oczu. Całość posyp perełkami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z kremem i truskawkami - Słodkie buziaki

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1708kJ
408kcal
1365kJ
326kcal