PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Babeczki z dekoracją z lukru plastycznego

Pyszne, dziewczęce babeczki z konfiturą jagodową pokryte kolorowym lukrem plastycznym, ozdobione prymulkami i perełkami

12 sztuk

średnie 60 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki z dekoracją z lukru plastycznego

Babeczki:

1 opak. Babeczek z konfiturą jagodową Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml mleka
50 ml oleju

Krem maślany:

100 g masła (miękkiego)
80 g cukru pudru
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Do dekoracji:

1 opak. Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. kwiatków z opłatka
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera
1 opak. Małej Księżniczki Dr. Oetkera

Do łączenia poszczególnych elementów:

1 łyżka cukru pudru
5 kropli wody

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, mleko, olej i dokładnie wymieszaj rózgą do uzyskania gładkiego ciasta. Połowę ciasta rozłóż równomiernie w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce). Następnie natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie:

Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz na środkowym poziomie.

Piekarnik gazowy: 170°C

Piekarnik elektryczny: 170°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 20 - 25 min.

Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

3

Lukier plastyczny:

Lukier plastyczny podziel na 3 części. Jedną część zabarw niewielka ilością czerwonego barwnika, aby uzyskać jasny odcień, drugą cześć zabarw niebieskim barwnikiem (kilka kropel zostaw do kremu), natomiast trzecią część masy pozostaw białą. Każdy kawałek lukru na czas dekorowania zawiń dokładnie folią spożywczą, aby nie obsychał.

4

Krem maślany:

Miękkie masło utrzyj w misce z cukrem pudrem na jasną puszystą masę, dodaj niewielka ilość niebieskiego barwnika i utrzyj do uzyskania jednolitego koloru. Część gotowego kremu przełóż do woreczka z ozdobną końcówką. Pozostałą częścią kremu posmaruj cienko babeczki na środku.

5

Dekorowanie:

Lukier plastyczny (z każdego koloru) rozwałkuj na cienki placek, możesz odrobinę podsypać cukrem pudrem, aby się nie kleił. Foremką do ciastek z karbowanym rantem wykrawaj kółeczka i przyczepiaj je do babeczek. Kremem z woreczka zrób na środku dekoracyjne rozetki. Za pomocą lukru przyczep pozostałe ozdoby.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki z dekoracją z lukru plastycznego

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1646kJ
390kcal
1515kJ
359kcal
Tłuszcz 13g 12g
Węglowodany 64g 59g
Białko 3.2g 3g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt