Flag

Babeczki świąteczne - Cicha noc

12 porcji
Średni
20 min
Babeczki udekorowane śmietaną i śnieżynkami cukrowymi kreują prawdziwie świąteczny nastrój.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mlwody
100 mloleju
Do dekoracji
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Piekarnik nagrzej do temp. 175°C. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj ją mikserem. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fixy i cukier puder. Całość delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodaj barwnik niebieski i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką lub do woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na środek babeczek. Udekoruj śnieżynkami cukrowymi.