PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Babeczki świąteczne - Cicha noc

Babeczki udekorowane śmietaną i śnieżynkami cukrowymi kreują prawdziwie świąteczny nastrój.

12 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki świąteczne - Cicha noc

1 opak. Babeczek czekoladowych z konfiturą wiśniową Dr. Oetkera
2 szt. jajek
50 ml mleka
125 ml oleju

Do dekoracji:

500 ml śmietanki 30% tł. (schłodzonej)
2 opak. Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżki cukru pudru
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Śnieżynek cukrowych Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki.

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski dodaj jajka, mleko i olej. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do wystudzenia.

3

Dekorowanie

Do wysokiego naczynia wlej mocno schłodzoną śmietankę i ubijaj ją mikserem. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fixy i cukier puder. Całość delikatnie wymieszaj mikserem na najniższych obrotach. Następnie dodaj barwnik niebieski i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką lub do woreczka z odciętym rogiem i wyciskaj na środek babeczek. Udekoruj śnieżynkami cukrowymi.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki świąteczne - Cicha noc

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1574kJ
376kcal
1415kJ
338kcal
Tłuszcz 24.63g 22.19g