Flag

Babeczki sowy

12 porcji
Średni
60 min
Marcepanowe sowy ożywią każde przyjęcie
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast masy marcepanowej do przygotowania dekoracji możesz użyć Lukru plastycznego Dr. Oetkera. Wystarczy zagnieść go krótko w dłoniach, a następnie rozwałkować na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem i wycinać kształty.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Do dekoracji
400 gmasy marcepanowej
120 gcukru pudru
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkikakao
3 kostkiczekolady gorzkiej
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsypać do miski, dodać jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszać łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

3

Dekorowanie

Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Podzielić na dwie części. Pierwszą część masy cienko rozwałkować i wyciąć 12 kółek o średnicy 6 cm. Drugą część masy podzielić na 3 mniejsze części. Do pierwszej części masy dodać 10 kropli zielonego barwnika, do drugiej części masy dodać 8-10 kropli czerwonego barwnika. Od trzeciej części masy odłożyć małą kulkę (15 g) a pozostałą masę wymieszać z kakao.


Picture - Eulen-Muffins_Step1_0.jpg

Zieloną masę marcepanową cienko rozwałkować między papierem do pieczenia. Aby zrobić tułów sowy należy wyciąć 12 zielonych kół o średnicy ok. 4 cm i z każdego koła wyciąć małą część owalu. Czerwoną masę marcepanową również cienko rozwałkować między papierem do pieczenia i wycinać kółka o średnicy ok. 4 cm. Z każdego koła wyciąć 4 owale (to będą skrzydła). Aby przygotować dzioby należy wyciąć z masy małe trójkąty. Oczy sowy należy zrobić z małych, spłaszczonych kuleczek niezabarwionej masy. Nóżki sowy można zrobić z połowy małych kółek brązowej masy. Następnie w naczyniu rozpuścić kostki czekolady, przelać do papierowej torebki i przez mały otworek wyciskać czekoladę, aby zrobić źrenice sowy.


Na wierzchu babeczek ułożyć jasne kółka przyklejając je przy pomocy pisaka. (Można to zrobić również przy pomocy rozpuszczonego lukru). Następnie również przy pomocy pisaków przykleić sowie tułowia i pozostałe części.

Porady i wskazówki

  • Zamiast masy marcepanowej do przygotowania dekoracji możesz użyć Lukru plastycznego Dr. Oetkera. Wystarczy zagnieść go krótko w dłoniach, a następnie rozwałkować na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem i wycinać kształty.