Flag

Babeczki śmietankowe

ok. 25 porcji
Średni
20 min
Wyśmienite babeczki z masą śmietankową
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
300 gmąki
200 gmasła
100 gcukru pudru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 szt.żółtek
Masa
1 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
500 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
250 gporzeczek czerwonych

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiać, posiekać z pokrojonym na kawałki masłem, dodać cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Ciasto zagnieść na gładką masę wstawić na godzinę do lodówki. Foremki do babeczek (ok. 25 sztuk) dokładnie wysmarować tłuszczem. Następnie rozwałkować ciasto na grubość 3 - 4 mm i wyłożyć nim wysmarowane tłuszczem foremki. Na dnie ciasto ponakłuwać widelcem.

2

Pieczenie

Foremki z ciastem wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Wystudzone babeczki wyjąć z foremek.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubijać mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać masę śmietanową, delikatnie mieszając mikserem na najniższych obrotach.

4

Dekorowanie

Gotową masę wyłożyć na upieczone babeczki. Udekorować porzeczkami lub innymi owocami sezonowymi.