PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Przepis na Babeczki na Halloween - Oko na wampirka

Dzisiaj przyszła grozy chwilka na zielonego wampirka...

24 porcje

średnie 40 Minut

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki na Halloween - Oko na wampirka

Babeczki Wampirki:

1 opak. Babeczek czekoladowych z konfiturą wiśniową Dr. Oetkera
2 szt. jajek
50 ml mleka
125 ml oleju

Dekoracja babeczki Wampirek:

2 opak. Lukru gotowego zielonego Dr. Oetkera
1 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
30 g cukierków "lentilek" (brązowych)

Babeczki Zagubione oko:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Dekoracja babeczki Zagubione oko:

2 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
½ opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
20 g cukierków "lentilek"

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Na blasze do pieczenia ustaw foremki.

2

Babeczki Wampirki:

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski dodaj jajka, mleko i olej. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

3

Babeczki Zagubione oko:

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

4

Pieczenie:

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 17 - 20 min.

Upieczone babeczki odstaw do ostygnięcia.

5

Dekorowanie babeczek Wampirków:

Lukier gotowy zielony rozgrzej w gorącej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej na babeczki z konfiturą. Następnie przyklej włosy z posypki czekoladowej. Gdy lukier całkowicie zastygnie, białym pisakiem namaluj oczy i kły, a czerwonym uśmiech wampirka. Źrenice oczu zrób z połamanego kawałka posypki czekoladowej.

6

Dekorowanie babeczki Zagubione oko:

Lukier domowy wymieszaj z gorącą wodą. Nakładaj na babeczki przy pomocy pędzelka. Odstaw do całkowitego zastygnięcia lukru. Pozostałą część lukru zabarw barwnikiem niebieskim. Czerwone żyłki namaluj pisakiem cukrowym. Kiedy zabarwiony lukier zacznie zastygać i zrobi się plastyczny uformuj z niego kuleczki i przyklej na środek babeczki przy pomocy pisaka. Źrenicę wykonaj z brązowego cukierka lub kawałka czekolady.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki na Halloween - Oko na wampirka

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1257kJ
298kcal
1572kJ
373kcal
Tłuszcz 12g 15g
Węglowodany 44g 55g
Białko 3.5g 4.3g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt