PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Babeczki na Halloween - Bal u Sowy

Udekorowane babeczki dynie, sowy, czaszki i nietoperze. Czego więcej potrzeba na Halloween?

48 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki na Halloween - Bal u Sowy

Babeczka Sowa:

1 opak. Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Dekoracja babeczki Sowy:

2 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
2 opak. Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak. Różyczek opłatków brązowych Dr. Oetkera
1 opak. Kremu dekoracyjnego białego Dr. Oetkera
12 szt. ciastek typu "Oreo"
24 szt. cukierków "lentilek" (brązowych)
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera

Babeczka Czaszka:

1 opak. Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
100 ml wody

Dekoracja babeczki Czaszki:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
9 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak. Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Babeczka Dynia:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Dekoracja babeczki Dyni:

3 opak. Lukru klasycznego białego Dr. Oetkera
9 łyżeczek wody (gorącej)
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Babeczka Nietoperz:

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.
100 ml oleju

Dekoracja babeczki Nietoperza:

2 opak. Lukru gotowego żółtego Dr. Oetkera
1 opak. Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Babeczki Sowy

Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Sowy

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę gotową deserową rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej równomiernie na babeczki. Przed zastygnięciem polewy obtocz babeczki w posypce czekoladowej wysypanej wcześniej do miseczki. Uszy sowy zamocuj także przed zastygnięciem polewy, przyklejając listki brązowych różyczek z opłatka. Oczy sowy wykonaj z rozdzielonego na pół ciastka typu "oreo" (ciemne ciastko, biały krem) oraz brązowego cukierka. Zamocuj je przy pomocy kremu dekoracyjnego białego. Dziób uformuj z kremu dekoracyjnego białego zabarwionego żółtym barwnikiem. Można do tego użyć przeciętego na pół cukierka.

2

Babeczki Czaszki

Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Czaszki

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym wystygnięciu. Jedno opakowanie lukru rozmieszaj w miseczce z 3 łyżeczkami gorącej wody. Pozostałe dwa opakowania lukru przygotuj w oddzielnej miseczce z 6 łyżeczkami gorącej wody. Do lukru dodaj barwniki: czerwony i niebieski, aby uzyskać fioletowy kolor. Zabarwiony lukier wylej równomiernie na babeczki i poczekaj aż zastygnie. Następnie białym lukrem namaluj kształt czaszki. Odstaw do zastygnięcia. Wykałaczką lub małym nożykiem wykonaj na białym lukrze oczodoły i nos, w te miejsca wlej pozostały fioletowy lukier. Pisakiem cukrowym białym namaluj zęby czaszki.

3

Babeczki Dynie

Na blaszce do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach i wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczki Dyni

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Dwa opakowania lukru rozmieszaj z 6 łyżeczkami gorącej wody. Następnie zabarw na pomarańczowo dodając w odpowiednich proporcjach barwnik czerwony z żółtym. Pomarańczowym lukrem posmaruj babeczki i odczekaj aż zastygnie. Pozostałe opakowanie lukru rozmieszaj z 3 łyżeczkami gorącej wody, dodaj barwniki czerwony i żółty, ale w innych proporcjach (aby uzyskać inny odcień) i kiedy lukier zacznie tężeć, nakładaj małym pędzelkiem pasy na babeczkach. Odstaw do całkowitego zastygnięcia. Następnie wykałaczką lub nożykiem wyrysuj oczy, nos i usta. Polewę deserową rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij bardzo mały róg opakowania i wyciśnij w przygotowane miejsca. Pisakiem cukrowym zielonym namaluj listki.

4

Babeczki Nietoperze

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 17 - 20 min.

Dekorowanie babeczek Nietoperzy

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę deserową rozpuść w ciepłej wodzie. Wzór nietoperza można narysować polewą czekoladową na papierze do pieczenia za pomocą szprycy lub woreczka z naciętym narożnikiem (bardzo mały otworek). Lukier żółty rozpuść w ciepłej wodzie i wylej równomiernie na babeczki. Z papieru do pieczenia ostrożnie zdejmij czekoladowe nietoperze i ułóż je na polukrowanych babeczkach. Oczy nietoperza namaluj białym i żółtym pisakiem cukrowym.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki na Halloween - Bal u Sowy

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1432kJ
342kcal
1629kJ
389kcal