PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Babeczki Kredki

Jogurtowe babeczki z kredkami z lukru plastycznego

12 porcji

średnie 20 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki Kredki

1 opak. Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt. jajek
100 ml oleju
75 g jogurtu naturalnego 2% tł.

Do dekoracji:

180 g Lukru plastycznego białego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 17 - 20 min.

Upieczone babeczki ostudź.

3

Dekorowanie

Lukier podziel na 3 części (dwie mniejsze i jedną większą). Każdą z mniejszych częsci zabarw barwnikami - jedną na czerwono, a drugą na niebiesko i zrób z nich wałeczki (po 12 z każdego koloru o dł. 5 cm). Pozostały kawałek lukru plastycznego rozwałkuj i wytnij 12 prostokątów o wym. 5 x 2,5 cm. Na każdym połóż kolorowy wałeczek, zwiń razem dokładnie tak, aby kolorowy koniec nieco wystawał i uformuj końcówkę każdej kredki.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki Kredki

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1063kJ
254kcal
1541kJ
368kcal
Tłuszcz 10.26g 14.87g