Flag

Babeczki Kopce Kreta z truskawkami

12 porcji
Średni
40 min
Pyszne babeczki z masą śmietanową i truskawkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
1 opak.Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1 szt.jajka
80 mloleju
250 mlśmietanki 30% tł.
Do dekoracji
24 szt.truskawek

Zobacz produkty

Picture - Babeczek Kopce Kreta Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustawić foremki. Mieszankę do ciasta wsypać do miski, dodać jajko, olej i 4 łyżki śmietanki (resztę śmietanki wstawić do lodówki lub na 30 min do zamrażalnika). Całość wymieszać mikserem najpierw na niskich, a następnie na najwyższych obrotach przez ok. 3 min, do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłożyć w foremkach (po ok. ½ łyżki).

2

Pieczenie

Foremki wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 18 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu babeczki muszą ostygnąć. Masę można ubijać dopiero po ich ostudzeniu i wydrążeniu.

3

Za pomocą łyżeczki wydrążyć babeczki pośrodku do wys. ok. 1,5 cm, pozostawiając na brzegach ok. 0,5 cm nienaruszonego ciasta. Okruchy przełożyć do miski i równomiernie rozkruszyć. Połowę truskawek pokroić w drobną kostkę i wypełnić nimi wydrążone babeczki.

4

Masa

Schłodzoną śmietankę wlać do miski i miksując wsypać mieszankę do masy. Całość ubijać przez ok. 2 min, a następnie wsypać płatki czekoladowe i delikatnie wymieszać łyżką. Masę wyłożyć na babeczki, formując za pomocą noża kopułki, a następnie posypać pokruszonym ciastem.

5

Dekorowanie

Gotowe babeczki udekorować całą truskawką. By uzyskać wiosenny efekt można udekorować babeczki truskawkami z szypułkami lub obok truskawki położyć listki melisy lub mięty.