PLIKI COOKIE na stronie internetowej DR. OETKER

Ta strona zapisuje pliki cookie na Twoim urządzeniu komputerowym, aby usprawnić jej działanie, a także pozwolić nam i naszym partnerom poznać sposób, w jaki korzystasz z naszej strony. Dalsze korzystanie z tego serwisu (poprzez kliknięcie, nawigację i przewijanie) lub usunięcie niniejszej informacji o plikach cookie oznacza zgodę na stosowanie i wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji na temat plików cookie i sposobu ich usunięcia można znaleźć w naszej polityce prywatności.

Notwendige Cookies
Diese Cookies sind notwendig, damit die Basisfunktionen von oetker.de genutzt werden können.
Notwendige und Performance-Cookies
Die Performance-Cookies helfen darüber hinaus die Nutzung von oetker.de zu analysieren, damit wir die Qualität laufend messen und verbessern können.
Notwendige, Performance- und Marketing- & Dritt-Cookies
Diese Marketing- & Dritt Cookies helfen uns zudem, auf anderen Plattformen personalisierte Inhalte von oetker.de anzuzeigen.

Babeczki ciasteczkowy potwór

recipe-Babeczki ciasteczkowy potwór

Zobacz jak łatwo możesz zrobić babeczki ciasteczkowy potwór używając barwników spożywczych Dr. Oetkera

12 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Babeczki ciasteczkowy potwór

Babeczki:

1 opak. Babeczek jogurtowych z konfiturą malinową Dr. Oetkera
3 szt. jajek
75 g jogurtu naturalnego 2% tł. (ok. pół kubka)
100 ml oleju

Do dekoracji:

200 g wiórków kokosowych
1 opak. Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
300 ml mleka (schłodzonego)
1 opak. Kremu do tortów i ciast smak śmietankowy Dr. Oetkera
1 opak. ciasteczek z kawałkami czekolady "Piegusków"
1 opak. Perełek błyszczących Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski dodaj jajka, jogurt, olej i dokładnie wymieszaj rózgą lub łyżką do uzyskania gładkiej konsystencji. Połowę ciasta równomiernie rozłóż w foremkach do połowy wysokości (po ok. 1 łyżce stołowej). Natnij rożek saszetki z konfiturą (znajduje się wewnątrz opakowania babeczek) i wyciśnij z niej konfiturę równomiernie do każdej foremki. Na wierzch rozłóż resztę ciasta, przykrywając nim konfiturę.

2

Pieczenie

Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180 °C

Piekarnik elektryczny: 180 °C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być nagrzany. Piekarnik elektryczny powinien być nagrzany.

Czas pieczenia: około 17 - 20 min.

Upieczone babeczki wyjmij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

3

Barwienie wiórek

Wiórki kokosowe przesyp do foliowego woreczka. Do wiórków dodawaj stopniowo barwnik i mieszaj, dokładnie ugniatając woreczek, aż wiórki nabiorą odpowiedniego koloru. Niebieskie wiórki przesyp do miseczki.

4

Krem

Do wysokiego naczynia wlej zimne mleko. Zawartość opakowania kremu wsyp do mleka i miksuj przez chwilę na najniższych, a następnie przez 2 minuty na najwyższych obrotach.

5

Dekorowanie

Babeczki posmaruj dokładnie kremem. Następnie obtocz w niebieskich wórkach. Natnij ostrożnie babeczkę i wsuń kawałek ciastka. Z pozostałego kremu wykonaj oczy, na każdym oku ułóż niebieską perełkę.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Babeczki ciasteczkowy potwór

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1855kJ
443kcal
1415kJ
338kcal