Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Jak chronimy środowisko

Rozważania na temat wpływu na środowisko oraz klimat ograniczają się nie tylko do procesów logistycznych i produkcyjnych. Świadome wykorzystywanie ekologicznych zasobów ma miejsce również w pomieszczeniach administracyjnych i sanitarnych przedsiębiorstwa.

Uwzględnienie wpływu na środowisko oraz klimat nie ogranicza się jedynie do procesów logistycznych i produkcyjnych. Świadome wykorzystanie zasobów ekologicznych odbywa się również w obiektach administracyjnych i sanitarnych firmy.

Betrieblicher Umwelt- und Klimaschutz

Ochrona środowiska i klimatu na terenie zakładów

Sadzenie drzewa

Ochrona środowiska i klimatu na terenie zakładów Przy pozyskiwaniu nowej techniki biurowej firma Dr. Oetker zwraca szczególną uwagę na wydajność energetyczną urządzeń. Pracownicy są zobowiązani do konsekwentnego wyłączania światła i urządzeń elektrycznych podczas dłuższej nieobecności. W ramach prowadzonych inwestycji i remontów w pomieszczeniach socjalno-bytowych, klatkach schodowych oraz korytarzach piwnicznych stosowane są rozwiązania automatycznego sterowania oświetleniem. W miejscach, gdzie jest to uzasadnione, zastosowane oświetlenie typu LED.

Ciepło odpadowe pochodzące z chłodzenia sprężarek powietrza wykorzystywane jest do ogrzewania magazynów.

Znaczna część terenów, na których znajdują się zakłady produkcyjne to tereny zielone. Po licznych działaniach mających na celu przebudowanie oraz rozbudowanie zakładów, stworzono przestrzeń dla rozwoju flory i fauny. Zgodnie z tradycją, co roku w każdej europejskiej siedzibie firmy sadzi się „drzewko roku”. Zazwyczaj są to gatunki drzew objętych ochroną, tak jak widoczny na fotografii jarząb brekinia.

Ochrona środowiska i klimatu poza siedzibą firmy

Redukcja dużego natężenia ruchu stanowi istotną kwestię nie tylko w temacie transportu, ale dotyczy również pracowników, którzy swoją pracę wykonują głównie poza siedzibą firmy. Dr. Oetker przywiązuje wagę do korzystania z pojazdów z ubogimi w CO2 silnikami diesla wyposażonymi w filtr cząstek stałych DPF. Ponadto przedsiębiorstwo organizuje treningi bezpieczeństwa i szkolenia dotyczące ekonomicznej jazdy. Za sprawą komputerowo sporządzanym planom podróży, pracownicy jeżdżą nie tylko gospodarniej, ale odciążają również środowisko. Jeśli tylko to możliwe, rozmowy biznesowe prowadzone są przez telefon. Wraz z upływem czasu, zauważalny jest wzrost liczby pracowników, którzy coraz chętniej wybierają ekologiczne środki podróżowania i aktywnie uczestniczą w wydarzeniach zainicjowanych na rzecz ochrony środowiska i klimatu.