Flag

Zupa tajska

4 porcje (po 250 ml)
Średni
40 min
Tajska zupa z kurczakiem, laską wanilii, chilli, mlekiem kokosowym oraz świeżym imbirem, trawą cytrynową i groszkiem zielonym.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
2 szt.marchwi
1 szt.korzeń pietruszki
50 gselera
1 szt.pora
1200 mlwody
0,5 szt.cebuli
1 łyżeczkasoli
3 szt.ziela angielskiego
1 szt.liści laurowych
500 gfiletu z piersi kurczaka
1 pęczeknatka pietruszki
35 gimbiru (świeżego)
2 łodygitrawy cytrynowej
1 opak.Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
400 mlmleczka kokosowego
1 - 2 szt.papryki chilli
200 gzielonego groszku
1 szczyptapieprzu czerwonego
1 - 2 garścikolendry (świeżej)
1 szt.limonki

Zobacz produkty

Picture - Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Warzywa umyj i obierz. Wodę wlej do garnka i zagotuj. Dodaj sól, liść laurowy i ziele angielskie. Zmniejsz ogień. Cebulę włóż do garnka z warzywami. Filet z piersi kurczaka umyj dokładnie i włóż do garnka. Na końcu dodaj gałązki natki pietruszki. Garnek przykryj pokrywką, ale nie szczelnie.

2

Gotowanie

Gotuj na małym ogniu, aż mięso bedzie miękkie.

Czas gotowania: ok. 90 min.


Po ugotowaniu wyjmij mięso, a wywar odcedź przez gazę.

3

Imbir obierz i pokrój w plasterki, łodygi trawy cytrynowej zmiażdż trzonkiem noża, laskę wanilii rozetnij i nożem wyskrob miąższ. Do średniego rondla wlej wywar z kurczaka, mleko kokosowe, dodaj imbir, trawę cytrynową, miąższ i skórkę z laski wanilii, całość zagotuj. Zmniejsz ogień, gotuj na małym ogniu ok. 10 minut. W tym czasie pokrój w nieduże paski piersi z kurczaka. Chilli pokrój w plasterki lub drobno posiekaj, groszek opłucz i usuń ogonki.

4

Do rondla dodaj kurczaka, chilli i groszek, gotuj jeszcze 8 minut. Na koniec dopraw solą i świeżo zmielonym czerwonym pieprzem, posyp listkami kolendry. Podawaj z ćwiartką limonki do wyciśnięcia.