Flag

Tort makowo-marcepanowy

ok. 12 - 14 porcji
Średni
60 min
Idealny tort na rodzinne przyjęcia
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Do nasączenia biszkoptu można użyć także wódki malinowej.
Porady i wskazówki
Tort można udekorować perełkami Dr. Oetkera.
Porady i wskazówki
Zamiast masy marcepanowej do przygotowania dekoracji możesz użyć Lukru plastycznego Dr. Oetkera (ok. 500 g na cały tort). Wystarczy zagnieść go krótko w dłoniach, a następnie rozwałkować na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
4 szt.jajek
120 gcukru pudru
100 gmąki
1 opak.Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
0,5 opak.Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
75 gmaku
Poncz
125 mlwody
50 mlwódki
1 łyżkacukru
Nadzienie
200 gdżemu malinowego
500 mlśmietanki 30% tł.
100 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
125 gserka mascarpone
1 opak.Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
100 mlwody (wrzącej)
50 mlwody (zimnej)
Krem maślany
100 gmasła (miękkiego)
80 gcukru pudru
2 łyżkimleka
Obłożenie
200 gmasy marcepanowej
100 gcukru pudru
100 gczekolady białej
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Budyniu smak śmietankowy Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny-fix deserowej Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Formę o śr. 24 cm wyłóż papierem do pieczenia.

2

Ciasto

Białka ubij mikserem na najwyższych obrotach na puszystą pianę. Dodaj cukier puder oraz stopniowo dodawaj po jednym żółtku, ciągle miksując. Mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszaj i przesiej do masy jajecznej. Następnie dodaj mak i całość wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie wyłóż do formy.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczony biszkopt wyjmij z piekarnika i ostudź.

4

Biszkopt przekrój wzdłuż, aby powstały dwa blaty ciasta. Następnie nasącz je ponczem.

5

Nadzienie

Dżem malinowy rozsmaruj na dolnym blacie ciasta. Mocno schłodzoną śmietankę ubij na sztywno, pod koniec ubijania dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Następnie dodaj serek mascarpone i całość dokładnie wymieszaj. 100 ml wrzątku i 50 ml zimnej wody wlej do miski, wsyp żelatynę i krótko miksuj. Następnie żelatynę dodaj do masy śmietanowej i całość dokładnie wymieszaj. Masę rozsmaruj na dżemie, nałóż drugi blat ciasta i lekko dociśnij. Tort wstaw do lodówki do schłodzenia.

6

Krem maślany

Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj mleko i jeszcze chwilę ucieraj. Gotowym kremem posmaruj cienko wierzch i boki tortu.

7

Obłożenie

Masę marcepanową zagnieć z cukrem pudrem. Następnie cienko rozwałkuj między dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Masę marcepanową nałóż na wierzch i boki tortu, lekko dociśnij. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Następnie rozsmaruj na papierze do pieczenia. Odstaw. Na nie całkowicie zastygniętej powierzchni zaznacz foremką do ciastek gwiazdki różnej wielkości. Poczekaj, aż czekolada zastygnie. Przy pomocy noża lekko podważ i wycinaj gwiazdki. Obłóż nimi boki tortu. Pisakiem cukrowym narysuj gwiazdki.

Porady i wskazówki

  • Do nasączenia biszkoptu można użyć także wódki malinowej.
  • Tort można udekorować perełkami Dr. Oetkera.
  • Zamiast masy marcepanowej do przygotowania dekoracji możesz użyć Lukru plastycznego Dr. Oetkera (ok. 500 g na cały tort). Wystarczy zagnieść go krótko w dłoniach, a następnie rozwałkować na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem.