Tort makaronikowy

Lekkie makaroniki w eleganckim wydaniu


średnie
60 Minuty
Tort makaronikowy
1

Sposób przygotowania:

Makaroniki: Cukier puder i mielone migdały wymieszać. Białka ubić mikserem na sztywną pianę, dodać 30 g cukru i ubijać krótko na najniższych obrotach. Dodać migdały z cukrem i całość delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto podzielić na trzy równe części: do pierwszej dodać 3 krople czerwonego barwnika, wymieszać, do drugiej 7 kropli, do trzeciej 14 kropli barwnika czerwonego. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Najjaśniejsze ciasto przełożyć do szprycy i wyciskać małe krążki o średnicy około 2 cm. Następnie umyć szprycę, przełożyć ciasto ciemniejsze, wyciskać ciasteczka, tę sama czynność powtórzyć z ciastem najciemniejszym. Następnie odstawić ciastka na minimum 10 minut żeby przeschły.

2

Pieczenie:

Makaroniki wstawić do piekarnika. Po upieczeniu odkleić ciasteczka od pergaminu i wystudzić.

Piekarnik gazowy: 140°C

Piekarnik elektryczny: 140°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.

Czas pieczenia: około 10 Min.

3

Ciasto:

Przygotować okrągłą formę o ø ok. 20 - 21 cm, posmarować ją masłem i wysypać mąką lub wyłożyć papierem do pieczenia. Zawartość opakowania biszkoptu wsypać do miski, dodać jajka i wodę. Całość miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji. Ciasto nałożyć do przygotowanej formy.

4

Pieczenie:

Ciasto wstawić do piekarnika.

Piekarnik gazowy: 180°C

Piekarnik elektryczny: 180°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy nie powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.

Czas pieczenia: około 45 - 50 Min.

Upieczony biszkopt wyjąć z foremki i odstawić go do wystudzenia. Ponownie przygotować wystudzoną tortownicę i drugi Biszkopt upiec zgodnie ze wskazówkami powyżej. Po wystudzeniu z każdego biszkoptu odciąć wypukły wierzch ciasta, a następnie pozostałą część przekroić na 3 blaty tak, aby powstało 6 blatów tortu.

5

Krem:

Mocno schłodzoną śmietankę 36% tł. ubić mikserem, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier wymieszany ze Śmietan-fixem. W osobnym naczyniu krótko zmiksować serek mascarpone, następnie stopniowo dodawać go do ubitej śmietany razem z barwnikiem, całość delikatnie wymieszać mikserem na najniższych obrotach, aż do połączenia składników.

6

Przekładanie ciasta:

Blaty ciasta stopniowo nasączać ponczem i przekładać kremem. Boki tortu udekorować kremem nakładając go łopatką od dołu ku górze, wygładzić. Boki tortu obłożyć makaronikami, zaczynając od dołu, układać ciasteczka najciemniejsze, następnie jaśniejsze i na samej górze najjaśniejsze, by uzyskać efekt cieniowania. Przed podaniem tort schłodzić w lodówce.

Dr. Oetker życzy powodzenia w przygotowaniu przepisu " Tort makaronikowy "!

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Tort makaronikowy

  Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 1917 kJ
460 kcal
1413 kJ
339 kcal
Tłuszcz 39 g 29 g
Węglowodany 22 g 16 g
Białko 3.8 g 2.8 g

Składniki (w przybliżeniu 16 porcji )

do przepisu Tort makaronikowy

Makaroniki:

Ciasto:

Krem:

Poncz:

  • 75 ml wódki lub nalewki malinowej
  • 200 ml wody

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt

Nowości Dr. Oetkera

Nasze produkty

Słodkie dekoracje

Baw się i dekoruj z fantazją swoje wypieki. Stwórz oryginalne ciasto na każdą okazję. więcej

Nasze produkty

Babeczki

Masz ochotę na coś słodkiego i pysznego? Zrób babeczki. więcej

Nasze produkty

Pizza Rigga

Pyszne, domowe ciasto i mnóstwo ulubionych dodatków.
Pizza Rigga – nasza rodzinna tadycja.
więcej