Flag

Tort czekoladowy z ażurkami

ok. 12 - 14 porcji
Średni
60 min
Tort czekoladowy z elegancką dekoracją
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Tort można również przygotować wykorzystując Biszkopt Dr. Oetkera połączony z kakao. Dokładny przepis znajdziecie Państwo na opakowaniu produktu.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gczekolady gorzkiej
400 gmąki
0,5 łyżeczkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
380 gcukru
1 szczyptasoli
170 gmasła
3 szt.jajek
1,5 szkl.wody (ciepłej)
Masa
1000 mlśmietanki 36% tł.
2 opak.Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Do dekoracji
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady

Zobacz produkty

Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej śmietankowej Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Spody dwóch okrągłych form o śr. 21 cm wyłóż papierem do pieczenia. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wystudź. W dużej misce wymieszaj mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Stopniowo dodawaj masło i po jednym jajku, miksując mikserem na wolnych obrotach, następnie dodaj ciepłą wodę, nadal miksuj aż składniki się połączą. Na końcu dodaj roztopioną i ostudzoną czekoladę. Ciasto nałóż po połowie do przygotowanych form.

2

Pieczenie

Ciasto wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Gdy ciasto będzie gotowe wyjmij je z foremki i odstaw do wystudzenia. Po wystudzeniu, każde ciasto przekrój na połowę, by w sumie powstały 4 blaty tortu.

3

Masa

Schłodzoną śmietankę ubij mikserem, pod koniec ubijania dodaj masy śmietanowe i ubijaj na małych obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji.

4

Dekorowanie

Czekoladowe blaty ciasta przełóż masą śmietanową. Boki tortu udekoruj masą nakładając ją łopatką od dołu ku górze, wyrównaj. Tort wstaw do lodówki na co najmniej 1 h. Przed podaniem tort udekoruj złotymi perełkami oraz dekoracjami z czekolady.

Porady i wskazówki

  • Tort można również przygotować wykorzystując Biszkopt Dr. Oetkera połączony z kakao. Dokładny przepis znajdziecie Państwo na opakowaniu produktu.