Flag

Tęczowy sernik na zimno

ok. 12 - 14 porcji
Średni
40 min
Kolorowy sernik na zimno, idealny na dziecięce przyjęcia.
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Masa serowa
2 opak.Sernika na zimno Dr. Oetkera
1200 mlmleka
1 opak.Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Do dekoracji
250 mlśmietanki 36% tł.
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
2 łyżkicukru pudru
40 gwiśni kandyzowanych

Zobacz produkty

Picture - Sernika na zimno Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego niebieskiego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Przygotować okrągłą formę o ø 20 cm, cienko posmarować ją masłem.

2

Masa serowa

2 opakowania sernika na zimno podzielić na 4 równe części po około 100 g każda. Pierwszą część wymieszać z 300ml mleka i pół łyżeczki niebieskiego barwnika, ubić krótko mikserem i gdy tylko masy się połączą wylać pierwszą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Uwaga - nie ubijać, aż sernik zacznie gęstnieć! Wylaną masę wstawić do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować kolejną warstwę ze 100 g mieszanki do sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika zielonego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać drugą warstwę do wcześniej przygotowanej foremki i wstawić ją do lodówki na 15 minut. W tym czasie przygotować trzecią warstwę ze 100 g sernika na zimno oraz 300 ml mleka oraz pół łyżeczki barwnika żółtego i 2 kropel barwnika czerwonego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą wylać trzecią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki. Ponownie wstawić do lodówki na 15 minut. Następnie zmiksować ostatnią warstwę z połową łyżeczki barwnika żółtego, krótko ubić i gdy tylko masy się połączą, wylać ostatnią warstwę do wcześniej przygotowanej foremki, wstawić do lodówki. Po około godzinie chłodzenia można zdjąć obręcz tortownicy.

3

Dekorowanie

Ubić śmietankę z cukrem i Śmietan-fixem, przed podaniem wierzch sernika ozdobić bitą śmietaną, nakładając dekoracyjne rozetki za pomocą szprycy oraz wiśniami kandyzowanymi.