Flag

Szarlotka na kruchym cieście

ok. 9 - 12 porcji
Łatwy
40 min
Pyszne ciasto kruche z jabłkami
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
100 gmasła (miękkiego)
1 szt.jajka
Nadzienie
1000 gjabłek
1 łyżkacukru (do smaku)

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj miękkie masło i jajko. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. 1/4 ciasta włóż do zamrażalnika na ok. 30 min. Resztę ciasta rozłóż w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce o wym. 29 x 21 cm, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 3 cm.

2

Przygotowanie owoców

Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, gotuj ok. 10 minut, dosłodź do smaku (do słodkich jabłek możesz dodać sok z cytryny). Ostudzoną masę jabłkową rozłóż równo na cieście.

3

Przygotowanie kruszonki

Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Na wartstwę owoców zetrzyj resztę schłodzonego ciasta (tarka o dużych oczkach).

4

Pieczenie

Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C