Flag

Śmietankowy sernik na zimno z owocami

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Ciasto na zimno z dodatkiem truskawek i galaretki truskawkowej
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
250 mlśmietanki 30% tł.
100 gcukru pudru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 opak.Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
100 mlmleka
500 gtwarogu
1 opak.biszkoptów
Poncz
75 mlwody (1/3 szkl.)
2 łyżeczkicukru
2 łyżeczkisoku z cytryny
Do dekoracji
250 gtruskawek lub innych owoców
1 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Żelatyny 20 g Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Galaretkę rozpuścić w 500 ml gorącej wody, wystudzić i odstawić do lekkiego stężenia. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder i cukier wanilinowy. Żelatynę rozpuścić w gorącym mleku, połączyć z 2 łyżkami twarogu. Następnie masę wymieszać z pozostałym twarogiem i ubitą śmietanką.


Przygotować poncz: cukier rozpuścić w 1/3 szklance wody, dodać sok z cytryny. Biszkopty nasączyć ponczem i układać na dnie tortownicy o śr. 24 cm.


Nałożyć masę twarogową i równomiernie rozsmarować. Ułożyć owoce i zalać tężejącą galaretką. Sernik wstawić do lodówki do schłodzenia.