Flag

Sernik z czekoladą

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Wykwintny sernik królewski z wiórkami czekolady
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Sernika królewskiego Dr. Oetkera
80 gmargaryny
1 szt.jajka
Masa serowa
150 gmargaryny
3 szt.jajek
500 gtwarogu (mielonego)
Do dekoracji
2 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
200 gczekolady deserowej
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Blasku pereł Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Sernika królewskiego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Blasku pereł Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mieszankę do wypieku ciasta wsyp do miski, dodaj miękki tłuszcz i jajko. Masę zagnieć do czasu aż powstanie gładkie ciasto. Formę o średnicy 24 cm wysmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciastem wylep dno formy, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 2,5 cm.

2

Masa serowa

Rozpuść i ostudź margarynę. Mieszankę do masy sernikowej wymieszaj za pomocą miksera z żółtkami, twarogiem i rozpuszczoną margaryną do uzyskania jednolitej masy. Ubij pianę z białek i delikatnie wymieszaj z masą serową. Masę rozłóż równo na cieście.

3

Pieczenie

Formę z ciastem wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 70 - 80 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu ciasto pozostaw na ok. 5 minut w uchylonym piekarniku.

4

Dekorowanie

Czekoladę zetrzyj na tarce. Polewę mleczną rozpuść w kąpieli wodnej. Wierzch i boki sernika posmaruj polewą. Boki ciasta obsyp wiórkami czekolady. Pisakiem białym i perełkami złotymi udekoruj wierzch sernika.