Flag

Precle z sezamem i makiem

ok. 10 sztuk
Średni
40 min
Drożdżowe precle możesz zjeść z czym chcesz :)
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
200 mlmleka (ciepłego)
50 gmasła
1,5 łyżeczkicukru
300 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
0,5 łyżeczkisoli
Inne dodatki
1500 mlwody
3 łyżkiSody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1 szt.jajka (do posmarowania)
15 gsezamu
2 łyżkimaku

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Sody oczyszczonej 70 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mleko zagotuj w garnku, dodaj do niego masło i cukier, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia. Gdy mleko z masłem i cukrem będzie jeszcze ciepłe, przygotuj suche składniki. W dużej misce wymieszaj mąkę z drożdżami, dodaj sól, ciepłe mleko z masłem i cukrem. Gdy składniki się połączą wyjmij ciasto na stolnicę podsypaną mąką i chwilę wyrabiaj. Odstaw ciasto do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość).

2

Po tym czasie podziel ciasto na 10 części. Z każdej części uformuj wałek o długości ok. 45 cm. Z wałeczków formuj precelki. W garnku zagotuj wodę z sodą oczyszczoną. Wrzucaj do niej pojedynczo precle i gotuj przez ok. 30 sekund. Następnie wyjmuj je łyżką cedzakową dokładnie odsączając z wody. Precle układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Precelki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem lub makiem.

3

Pieczenie

Precle wstaw do piekarnika. Piecz na złoty kolor.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C