Flag

Pizzerinki

8 porcji
Średni
40 min
Przepyszna wersja mini pizzy z serem, pomidorami i czosnkiem w mniejszym formacie
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
450 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1,5 łyżeczkisoli
1 łyżeczkacukru
300 mlwody (ciepłej)
1 łyżkaoliwy
Sos
1 szt.cebuli
2 łyżkioliwy
400 gpomidorów w puszce
1 ząbekczosnku
0,5 łyżeczkisoli morskiej
1 łyżeczkacukru trzcinowego
Obłożenie
120 gsera Gouda, tłustego (startego)
10 szt.pomidorków koktajlowych
2 łyżkioliwy

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Makę przesiej do miski, dodaj drożdże, sól, cukier, ciepłą wodę i oliwę. Wszystkie składniki dokładnie zagnieć i wyrabiaj ciasto przez ok. 10 minut. Zagniecione ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1h.

2

Sos

Cebulę obierz, drobno posiekaj i zeszklij na patelni na oliwie, dodaj pomidory, przeciśniety przez praskę czosnek, sól i cukier. Duś na wolnym ogniu, cały czas mieszając, do momentu odparowania soku. Odstaw do przestudzenia.

3

Formowanie

Wyrośniete ciasto wyłóż na stolnicę, utwórz gruby wałek i podziel go na 8 równych porcji. Z każdej uformuj kulę i rozwałkuj ją na cienki placek. Placki układaj na blasze z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdy placek nakładaj sos, a nastepnie plasterki pomidorków koktajlowych. Na końcu posyp startym żółtym serem, a boki ciasta posmaruj oliwą.

4

Pieczenie

Blachę wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 20 - 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C