Flag

Paluchy z serem i sezamem

ok. 25 sztuk
Łatwy
40 min
Drożdżowe paluchy z serem i sezamem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
1 łyżeczkasoli
2 szt.żółtek
250 mlmleka (ciepłego)
40 gmasła (rozpuszczonego)
1 szt.jajka
150 gsera Gouda, tłustego (startego na małych oczkach)
20 gsezamu

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Do miski przesiej mąkę, dodaj drożdże, cukier i sól, wymieszaj. Zrób wgłębienie, dodaj żółtka i ciepłe mleko. Ciasto dokładnie zagnieć, pod koniec dodając lekko przestudzone rozpuszczone masło. Całość zagniataj do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości.

2

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na oprószonym mąką blacie na grubość ok. 5 mm, nadając mu kształt prostokąta. Na połowie ciasta rozsmaruj roztrzepane jajko i posyp startym serem. Ciasto złóż tak, aby część z serem była przykryta drugą częścią ciasta, delikatnie dociśnij i wygładź. Zaczynając od krótszego boku, potnij ciasto na paski o szerokości około 2 cm. Paski ciasta skręć kilkakrotnie i ułóż na blaszce z wyposażenia piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z paluchów posyp sezamem. Paluchy przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.

3

Pieczenie

Blachę z paluchami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C