Flag

Mazurek pomarańczowo-marcepanowy

ok. 20 porcji
Średni
40 min
Tradycyjny smak z nutą marcepanu i pomarańczy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmasła
100 gcukru pudru
2 łyżeczkiCukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
3 szt.jajek
100 gmąki
100 gmąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
50 gskórki pomarańczowej kandyzowanej
Glazura owocowa
5 łyżekdżemu pomarańczowego
2 łyżkisoku z cytryny
Masa marcepanowa
50 gcukru pudru
1 szt.pomarańczy (starta skórka z połowy pomarańczy)
200 gmarcepanu
Do dekoracji
50 gskórki pomarańczowej kandyzowanej

Zobacz produkty

Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodając po jednym jajku. Ciasto wymieszać z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz skórką pomarańczową. Ciasto nałożyć do prostokątnej blachy o wymiarach 20 x 25 cm.

2

Pieczenie

Ciasto wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 25 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Dekorowanie

Dżem wymieszać z sokiem cytrynowym, rozsmarować na cieście. Marcepan zagnieść z kandyzowaną skórką pomarańczową, rozwałkować na blat wielkości ciasta (aby marcepan nie kleił się do deski podsypać cukrem pudrem). Blat marcepanowy nałożyć na ciasto. Mazurek udekorować skórką pomarańczową i motylkami z masy marcepanowej.