Nasza strona internetowa wykorzystuje pliki cookies (tzw. ciasteczka).

Aby uzyskać więcej informacji, zachęcamy do zapoznania się z naszą polityką prywatności.

Mazurek migdałowy

Klasa i elegancja w klasycznym mazurku

ok. 16 porcji

średnie 40 Minuty

Składniki

Składniki

do przepisu Mazurek migdałowy

Ciasto:

200 g mąki
1 szczypta soli
125 g masła
125 g cukru
1 opak. Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szt. jajka

Nadzienie:

50 g migdałów mielonych
50 g cukru pudru
3 kropli Aromatu cytrynowego Dr. Oetkera
1 łyżeczek soku z cytryny

Do dekoracji:

1 opak. Polewy gotowej białej Dr. Oetkera
1 opak. Motylków z czekolady mlecznej i białej Dr. Oetkera
1 opak. Perełek złotych Dr. Oetkera

Przygotowanie

Przygotowanie

1

Sposób przygotowania:

Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Masło, cukier i cukier wanilinowy utrzyj mikserem na gładki krem. Dodaj jajko i szczyptę soli, zmiksuj. Mikser przestaw na małe obroty, stopniowo dodawaj mąkę i w ten sposób wyrób gęste ciasto. 2/3 masy wyłóż na papier do pieczenia i uformuj kształt jajka, wyrównaj. Resztę ciasta przełóż do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i fantazyjnie nałóż rant mazurka. Nakłuj widelcem dno mazurka.
2

Pieczenie:

Ciasto wstaw do piekarnika. Jeżeli ciasto za szybko zacznie się rumienić można po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 180°C.

Piekarnik gazowy: 200°C

Piekarnik elektryczny: 200°C

Dodatkowe informacje: Piekarnik gazowy powinien być podgrzany. Piekarnik elektryczny powinien być podgrzany.

Gotowy mazurek odstaw do całkowitego ostygnięcia.
3

Masa migdałowa:

Obrane migdały zmiel bardzo drobno. Do migdałów dodaj cukier i zmiksuj na jednolitą masę, dodaj kilka kropli aromatu cytrynowego i po łyżeczce soku z cytryny tak, aby uzyskać zwartą konsystencję. Jeżeli masa będzie zbyt kleista, dodaj więcej cukru, jeżeli zbyt sucha, dodaj jeszcze trochę soku z cytryny. Gotową masą wyłóż spód mazurka.
4

Dekorowanie:

Polewę białą rozpuść w kąpieli wodnej i ¾ polewy wylej na nadzienie migdałowe, szybko i równo rozprowadź za pomocą noża. Gdy polewa na mazurku zastygnie, pozostałą część polewy ponownie rozgrzej i wykonaj nią fantazyjny wzorek. Następnie mazurek ozdób złotymi perełkami i czekoladowymi motylkami.

Informacje o wartościach odżywczych do przepisu Mazurek migdałowy

Na porcję / szt. Na 100 g / ml
Wartość energetyczna 693kJ
166kcal
1956kJ
467kcal
Tłuszcz 8.5g 24g
Węglowodany 21g 59g
Białko 2g 5.7g

Potrzebne produkty

Po szczegóły kliknij na produkt