Flag

Marcepanowe ciasteczka

ok. 20 porcji
Średni
60 min
Kolorowe ciasteczka z nadzieniem marcepanowym
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Jako nadzienie można również użyć suszonych owoców: moreli, śliwek, żurawiny. Owoce należy drobno pokroić.
Porady i wskazówki
W szczelnie zamkniętej puszce lub pojemniku ciastka można przechowywać przez ok. 2 tygodnie.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
250 gmąki
1 łyżeczkaProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
100 gcukru
5 kropliAromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
1 szt.jajka
125 gmasła lub margaryny
Nadzienie
100 gmasy marcepanowej
4 kostkiczekolady gorzkiej
Do dekoracji
1 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak.Perełek cukrowych Dr. Oetkera
1 opak.Perełek Musssujących Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu pomarańczowego Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Perełek cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Perełek Musssujących Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Blachę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Ciasto

Mąkę zmieszać w misce z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, aromat, jajko i masło lub margarynę. Całość dokładnie zagnieść.

3

Nadzienie

Masę marcepanową zagnieść i uformować długi wałek. Następnie podzielić na 15 kawałków i uformować kulki. Kostki czekolady posiekać na drobne kawałki.

4

Ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką (na grubość 3 mm). Przy pomocy foremek wycinać różne wzory (o średnicy ok. 5,5 cm). Wskazówka: każdy motyw musi być wycięty podwójnie, aby nałożyć nadzienie. Ciastka ułożyć na blasze, do połowy ciastek przymocować wykałaczkę (ok. 2 cm). Należy pamiętać, aby wykałaczki były przymocowane nieruchomo. Na 15 ciastkach ułożyć kulki marcepanowe, na pozostałych rozłożyć kawałki czekolady i lekko docisnąć. Te same motywy ciastek połączyć i lekko docisnąć.

5

Pieczenie

Blachę z ciastkami wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 13 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Upieczone ciastka ostudzić.

6

Dekorowanie

Lukier rozpuścić w ciepłej wodzie, przelać do miseczki i przy pomocy pędzelka rozsmarować na ciastkach. Udekorować według uznania posypką czekoladową, perełkami oraz pisakami cukrowymi.

Porady i wskazówki

  • Jako nadzienie można również użyć suszonych owoców: moreli, śliwek, żurawiny. Owoce należy drobno pokroić.
  • W szczelnie zamkniętej puszce lub pojemniku ciastka można przechowywać przez ok. 2 tygodnie.