Flag

Malinowy obłoczek

18 porcji
Trudny
120 min
Kruchy spód, maliny z galaretką, masa śmietanowa i pierzynka z migdałowej bezy to symfonia prawdziwego smaku
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Ciasto najlepiej się kroi i smakuje, gdy odstawimy je do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Beza
3 szt.białka
150 gcukru
100 gpłatków migdałowych
Galaretki
2 opak.Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
800 mlwody (wrzącej)
Ciasto kruche
100 gmasła (miękkiego)
100 gcukru
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 szt.żółtek
125 gmąki
0,5 łyżeczkiProszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Przełożenie
500 gmalin
500 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
1 opak.Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Galaretki o smaku malinowym Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Masy śmietanowej malinowej z kawałkami owoców Dr. Oetkera
1

Beza

Piekarnik nagrzej do temp. 140°C. Formę do pieczenia o wym. 32 x 21 cm, odwróć do góry dnem, posmaruj lekko masłem i połóż na nie papier do pieczenia by nieco zwisał na boki. Białka umieść w misie miksera i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier. Gotową masę bezową rozsmaruj na blasze, posyp płatkami migdałów i wstaw do piekarnika o jeden poziom niżej od środka.

Czas pieczenia: ok. 60 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 140 °C

2

Galaretki

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, wymieszaj dokładnie do rozpuszczenia i odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź do uzyskania gęstej konsystencji.

3

Ciasto

Piekarnik nagrzej do temp. 180°C . Formę do pieczenia o wym. 32 x 21 cm wysmaruj na dnie masłem i wyłóż papierem do pieczenia.


Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Miękkie masło utrzyj mikserem na jasną masę, następnie dodaj cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli i dalej ucieraj. Stopniowo dodawaj po jednym żółtku. Następnie dodawaj do masy po łyżce przesianej mąki i miksuj do połączenia składników.

4

Pieczenie

Gotowe ciasto rozsmaruj na spodzie formy cienką warstwą, a następnie piecz do zarumienienia. Po upieczeniu przestudź, a następnie wyjmij ciasto z formy.

Czas pieczenia: ok. 18 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Przełożenie

Gotowy spód zdejmij z papieru do pieczenia i przełóż do formy w której był pieczony. Galaretkę wymieszaj z malinami i wyłóż równomiernie na spód z ciasta. Odstaw do lodówki do stężenia.

Czas chłodzenia: ok. 60 min.


Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj masę śmietanową i krótko zmiksuj do połączenia. Gotową masę wyłóż równą warstwą na galaretkę z malinami, a następnie przykryj wcześniej upieczoną bezą. Odstaw do lodówki do schłodzenia.

Czas chłodzenia: ok. 60 min.

Porady i wskazówki

  • Ciasto najlepiej się kroi i smakuje, gdy odstawimy je do lodówki na kilka godzin lub na noc.