Flag

Makowiec klasyczny

ok. 15 - 18 porcji
Średni
60 min
Tradycyjny makowiec z dodatkiem miodu, orzechów i pomarańczy
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Przepis na masę makową z maku do samodzielnego zmielenia:
350 g maku 
100 g orzechów włoskich
100 g migdałów
80 g rodzynek
120 g cukru
2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
80 g miodu
80 g miękkiego masła
4 białka
Szczypta soli
50 ml ciepłego mleka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Wsyp mak do miski i zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm wyżej, niż warstwa maku i odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie posiekaj orzechy włoskie i migdały. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia.
Wystudzony mak odsącz przez gazę (może też być lniana ścierka) i zmiel go dwa razy.
Do zmielonego maku dodaj cukier, cukier z wanilią, miód, miękkie masło, posiekane orzechy, migdały i rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie rozłożyły się w masie.
Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do masy makowej, delikatnie wmieszaj pianę do masy.

Jeśli masa okaże się za mało wilgotna możesz na koniec dodać ok. 50 ml ciepłego mleka i wymieszaj.
Porady i wskazówki
Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej IntenseEkstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
100 gmasła (rozpuszczonego)
150 mlmleka (ciepłego)
350 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 20 g drożdży świeżych
4 łyżkicukru
1 opak.Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
4 szt.żółtek
Masa makowa
200 gmaku (suchego, mielonego)
250 mlmleka (gorącego)
100 gorzechów włoskich
100 gmigdałów
80 grodzynek
150 gcukru
2 łyżeczkiCukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
1 - 2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
1 - 2 łyżeczkiEkstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
70 gmiodu
50 gmasła (miękkiego)
4 szt.białka
1 szczyptasoli
Do dekoracji
250 gcukru pudru
ok. 40 - 50 mlwody gorącej
50 gskórki pomarańczowej kandyzowanej

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera lub 20 g drożdży świeżych
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Cukru z wanilią Bourbon z Madagaskaru Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Pomarańcza z Brazylii Dr. Oetkera
Picture - Ekstraktu naturalnego Migdał z Maroka Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Rozpuść masło i odstaw do przestudzenia.
Następnie podgrzej mleko, aby było ciepłe (ale nie gorące).
Przesiej mąkę do miski, wsyp drożdże i dokładnie wymieszaj.  
*Jeśli przygotowujesz ciasto na drożdżach świeżych w małym naczyniu rozkrusz drożdże, dodaj łyżkę cukru i zalej ciepłym mlekiem tylko do przykrycia drożdży, wymieszaj i odstaw na ok. 10-15 min, aż drożdże zaczną pracować.
Dodaj cukier, cukier z wanilią, sól, żółtka, ciepłe mleko (*oraz zaczyn) i wszystko dokładnie zagnieć.
Pod koniec dodaj rozpuszczone masło i dalej zagniataj do momentu, w którym masło się wchłonie, a ciasto stanie się gładkie i sprężyste. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość (ok. 1,5 h).

2

Masa makowa

Kiedy ciasto będzie wyrastać, przygotuj masę makową (możesz też przygotować ją wcześniej). Wsyp mak do miski i zalej gorącym mlekiem i odstaw do przestygnięcia.
Orzechy i migdały posiekaj na mniejsze kawałki, dodaj do maku razem z rodzynkami, cukrem , cukrem z wanilią, ekstraktem pomarańczowym i migdałowym, miodem, miękkim masłem i dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie rozłożyły się w masie.
Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, przełóż do masy makowej i wymieszaj.

3

Formowanie makowców

Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę lekko oprószoną mąką. Podziel je na dwie części. Pierwszą część rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 3 - 4 mm (ok. 30 x 40 cm). Nie powinien być szerszy niż papier do pieczenia, z którego korzystasz.
Wyłóż na niego równomiernie połowę porcji masy makowej, zostawiając ok. 3 cm wolnego miejsca z każdej strony, a następnie zawiń tak, żeby łączenie ciasta znalazło się pod spodem makowca, zawiń  jego końce pod spód.
Tak przygotowany makowiec ułóż na papierze do pieczenia i ciasno zawiń dwukrotnie w papier. W podobny sposób postępuj z drugą częścią ciasta.

4

Pieczenie

Oba makowce ułóż na jednej blasze i odstaw na ok. 30 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie nagrzej piekarnik do temp. 180°C. Kiedy czas wyrastania minie, wstaw makowce do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 35 - 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

5

Dekorowanie

Upieczone makowce wyjmij z piekarnika i ostudź. Cukier puder wymieszaj dokładnie z gorącą wodą i polej nim jeszcze ciepłe makowce. Na koniec udekoruj skórką pomarańczową.


Z podanych składników można przygotować dwa makowce.

Porady i wskazówki

  • Przepis na masę makową z maku do samodzielnego zmielenia:
    350 g maku 
    100 g orzechów włoskich
    100 g migdałów
    80 g rodzynek
    120 g cukru
    2 łyżeczki Cukru z wanilią Bourbon Dr. Oetkera
    80 g miodu
    80 g miękkiego masła
    4 białka
    Szczypta soli
    50 ml ciepłego mleka (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania:
    Wsyp mak do miski i zalej wrzątkiem tak, aby woda była 1 cm wyżej, niż warstwa maku i odstaw do wystudzenia.
    W międzyczasie posiekaj orzechy włoskie i migdały. Rodzynki zalej gorącą wodą i odstaw do namoczenia.
    Wystudzony mak odsącz przez gazę (może też być lniana ścierka) i zmiel go dwa razy.
    Do zmielonego maku dodaj cukier, cukier z wanilią, miód, miękkie masło, posiekane orzechy, migdały i rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, aby składniki równomiernie rozłożyły się w masie.
    Następnie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i przełóż do masy makowej, delikatnie wmieszaj pianę do masy.

    Jeśli masa okaże się za mało wilgotna możesz na koniec dodać ok. 50 ml ciepłego mleka i wymieszaj.
  • Zamiast Cukru z wanilią Bourbon możesz użyć zamiennie Pasty waniliowej IntenseEkstraktu naturalnego z wanilii Bourbon Dr. Oetkera w proporcji 2-4 łyżeczki na 250 g mąki lub 500 g masy lub ziarenek z 1 Laski wanilii z Wysp Pacyfiku Dr. Oetkera.