Flag

Kruche ciastka z orzechami i sosem toffi

ok. 6 porcji
Średni
40 min
Idealne ciasteczka do popołudniowej kawy
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
75 gmasła
35 gcukru
100 gmąki
1 szt.żółtka
50 gorzechów laskowych (drobno zmielonych)
20 gorzechów laskowych grubo posiekanych (do obtoczenia ciastek)
Do dekoracji
200 mlśmietanki 30% tł.
2 łyżkicukru pudru
1 opak.Śmietan-fixu Dr. Oetkera
1 opak.Sosu toffi Dr. Oetkera
120 gborówek amerykańskich
6 - 10 listkówmięty

Zobacz produkty

Picture - Śmietan-fixu Dr. Oetkera
Picture - Sosu toffi Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto, jeżeli będzie się za bardzo lepić można dodać trochę mąki. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok. 4 cm. Na desce rozsypać grubo posiekane orzechy, przetoczyć po nich wałek z ciasta tak by orzechy wszędzie się przylepiły. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i skręcić jak cukierek, schować do zamrażarki na 30 - 40 minut.


Wyjąć ciasto z zamrażarki, odwinąć z folii i pokroić ostrym nożem na krążki ok. 5 - 7 mm. Blachę z pieca wyłożyć papierem do pieczenia, na papierze ułożyć ciasteczka (ok. 18 sztuk).

2

Pieczenie

Ciastka wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 10 - 12 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Gotowe ciastka wyjąć z pieca i odstawić na blaszce do wystygnięcia.

3

Masa

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder i śmietan-fix.

4

Dekorowanie

Na talerzykach układać ciasteczka: po 3 na porcję, przekładać ubitą śmietaną. Deser polać sosem toffi, udekorować borówkami i listkami mięty.