Flag

Gwiazda z kremem czekoladowo-orzechowym

ok. 16 porcji
Średni
40 min
Ciasto drożdżowe z dodatkiem czekolady i orzechów
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
50 gmasła
500 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
70 gcukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
2 szt.jajek
200 mlmleka (ciepłego)
Nadzienie
150 gkremu czekoladowo - orzechowego
Do smarowania
1 szt.jajka
Do dekoracji
1 łyżkacukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier, cukier wanilinowy i sól. Dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyjąć je na stolnicę. Jeśli ciasto bardzo się klei trzeba je podsypać mąką i zagnieść, a następnie podzielić na dwie równe porcje. Każdą z porcji ciasta rozwałkować na kształt koła o średnicy ok. 24 cm. Pierwszy placek ułożyć w tortownicy, posmarować go kremem czekoladowo-orzechowym, zostawiając czyste brzegi. Brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem. Całość ostrożnie nakryć drugim plackiem ciasta, delikatnie dociskając brzegi. Ciasto włożyć do lodówki na ok. 20 minut.

3

Następnie wyjąć ciasto z lodówki, naciąć je jak tort na 16 kawałków, nie przecinając ich do końca w środkowej części ciasta. W ten sposób powstanie 16 ramion gwiazdy.

4

Każde ramię ciasta należy skręcić trzykrotnie. Pierwsze ramię trzykrotnie w prawą stronę, drugie ramię trzykrotnie w lewą stronę, trzecie ramię znów w prawą stronę, czwarte ramię w lewą stronę itd. Aż wszystkie ramiona ciasta będą skręcone. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem.

5

Pieczenie

Formę z ciastem wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C


Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika. Można posypać cukrem pudrem.