Flag

Drożdżowe kieszonki

10 sztuk
Średni
40 min
Ciasto drożdżowe z doskonałym nadzieniem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
4 łyżkiśmietany 12% tł.
500 gmąki
160 gmargaryny
3 szt.jajek
1 łyżeczkasoli
1 łyżeczkacukru
1 szt.jajka do posmarowania
Nadzienie
4 szt.marchwi
3 szt.cebuli
0,5 szt.selera
0,5 szt.pora
3 łyżkioleju
200 gfiletu wędzonego z indyka
1 szczyptapieprzu
1 szczyptasoli
1 szczyptapapryki ostrej
100 ggroszku mrożonego

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać ze śmietaną, dodać mąkę, margarynę, jajka, sól, szczyptę cukru. Wszystko razem starannie wyrobić. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia, miskę nakryć lnianą ściereczką.


Umyte i obrane warzywa drobno pokroić, seler zetrzeć na tarce (grube oczka). Filet z indyka pokroić w drobną kostkę. Olej rozgrzać na patelni, podsmażyć cebulę, dodać inne warzywa i dusić do miękkości. Doprawić pieprzem, solą i papryką, dodać mięso, odsączony groszek. Wymieszać razem i zostawić do wystudzenia.


Lekko wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość ok. 0,5 cm. Uformować prostokąt, następnie pokroić go na kwadraty. Na środku każdego kwadratu nałożyć po łyżce farszu i zlepić po przekątnej mocno dociskając brzegi. Paszteciki ułożyć na papierze do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem

2

Pieczenie

Kieszonki wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C