Flag

Cynamonowy chlebek z jabłkami

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Chlebek w słodkim wydaniu z cynamonem i jabłkami
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Z podanych składników można uzyskać jeden chlebek (w foremce keksowej o wym. 10 x 25 cm).
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
60 gmasła
400 gmąki
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
50 gcukru
0,5 łyżeczkisoli
2 szt.jajek
140 mlmleka (ciepłego)
Nadzienie
15 gcynamonu
3 łyżkicukru
1 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
2 szt.jabłek

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Masło roztopić i wystudzić. W misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Dodać jajka i ciepłe mleko. Wyrobić ciasto. Gdy składniki się połączą dodać ostudzone masło. Odstawić do wyrośnięcia.

2

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyjąć je na stolnicę, posypać mąką i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Z ciasta wycinać długie pasy o szerokości ok. 5-6 cm. Każdy pas pociąć na paski o długości ok. 10-15 cm. Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki a następnie na plasterki. Na środek każdego paska nakładać łyżeczkę cynamonu wymieszanego z cukrem i cukrem wanilinowym oraz kawałek jabłka.

3

Paski składać na pół i układać pionowo w wyłożonej papierem do pieczenia foremce keksowej o wym. 10 x 25 cm. Można dodatkowo między plastry ciasta wkładać kawałki jabłka. Odstawić do wyrośnięcia.

4

Pieczenie

Formę z chlebkiem wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 30 - 35 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

Porady i wskazówki

  • Z podanych składników można uzyskać jeden chlebek (w foremce keksowej o wym. 10 x 25 cm).