Flag

Ciasto z owocami i galaretką

ok. 25 porcji
Średni
60 min
Puszysty biszkopt z kremem jogurtowym, truskawkami i galaretką
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Biszkopt
1 opak.Biszkoptu Dr. Oetkera
4 szt.jajek
3 łyżkiwody
Poncz
1 szt.cytryny (sok z wyciśniętej cytryny)
Krem
1 opak.Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
150 mlwody (wrzącej)
400 gjogurtu naturalnego typu greckiego
250 mlśmietanki 30% tł. (schłodzonej)
Galaretki
800 mlwody
2 opak.Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
500 - 600 gtruskawek

Zobacz produkty

Picture - Biszkoptu Dr. Oetkera
Picture - Galaretki krystalicznej smak truskawka-wanilia Dr. Oetkera
Picture - Galaretki o smaku truskawkowym Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Piekarnik podgrzej do temp. 180°C. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jajka i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pieczenie

Ciasto nałóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wym. 25 x 30 cm i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 - 50 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C

3

Poncz

Ostudzony biszkopt wyjmij z blaszki, zdjemij papier do pieczenia, a następnie włóż z powrotem do blaszki. Biszkopt nasącz sokiem z cytryny.

4

Krem

Galaretkę krystaliczną rozpuść w 150 ml wrzącej wody, wymieszaj do całkowitego rozpuszczenia się galaretki. Odstaw do wystudzenia, po czym wymieszaj z jogurtem.
Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno i delikatnie wmieszaj do masy.

Krem przełóż na nasączony biszkopt i odstaw do lodówki na czas przygotowania galaretki.

5

Galaretki

Galaretki rozpuść we wrzącej wodzie, odstaw do stężenia.


Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na pół. Ułóż na kremie.


Tężejącą galaretką zalej truskawki. Całość wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.