Flag

Ciasto z gruszkami

ok. 12 - 14 porcji
Średni
60 min
Wyśmienity smak soczystych gruszek
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Do ciasta można użyć gruszek świeżych lub z kompotu.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
50 gczekolady deserowej lub 2 płaskie łyżeczki kakao
100 mlmleka
500 ggruszek w syropie
400 gmąki
0,5 opak.Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
200 gmasła (miękkiego)
200 gcukru
3 szt.jajek
0,5 opak.Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
1 opak.Aromatu rumowego Dr. Oetkera
1 szczyptasoli
3 łyżkimleka
3 łyżkicukru
Do dekoracji
3 łyżkicukru pudru

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 30 g Dr. Oetkera
Picture - Cukru wanilinowego 16 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu rumowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Okrągłą formę z kominkiem (o średnicy 26 cm) posmarować tłuszczem i posypać mąką. Czekoladę zetrzeć na tarce (czekoladę można zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami kakao). Odmierzyć 100 ml mleka. Gruszki ułożyć na sicie, odcedzić i osuszyć. Przekroić na połówki. Mąkę przesiać z 4 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia. Miękkie masło utrzeć mikserem, dodać cukier, 3 jajka, cukier wanilinowy, 10 kropli aromatu rumowego, szczyptę soli. Do masy dodać mąkę i mleko, starannie wymieszać. Wyłożyć do formy 2/3 ciasta, ułożyć gruszki, 1/3 ciasta połączyć z czekoladą lub kakao oraz 3 łyżkami mleka i 3 płaskimi łyżkami cukru. Ciasto wyłożyć na gruszki.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 45 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Upieczone ciasto wyjąć z formy, ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Porady i wskazówki

  • Do ciasta można użyć gruszek świeżych lub z kompotu.