Flag

Ciasto migdałowe

ok. 10 - 12 porcji
Średni
40 min
Smak aromatycznych migdałów w pulchnym cieście
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
150 gmigdałów
150 gmasła lub margaryny
150 gcukru
4 szt.żółtek
230 gmąki
1 opak.Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
1 opak.Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
4 szt.białka
50 gmigdałów

Zobacz produkty

Picture - Proszku do pieczenia 15 g Dr. Oetkera
Picture - Aromatu migdałowego Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Prostokątną formę o dł. ok. 25 cm wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Migdały sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, zmielić. Masło lub margarynę utrzeć, dodać cukier i 4 żółtka. Mąkę wymieszać z 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia i stopniowo wsypywać do ciasta, cały czas miksując. Następnie dodać migdały oraz 6 kropli aromatu migdałowego. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Ciasto wyłożyć do formy, wygładzić powierzchnię, na wierzchu ułożyć 50 g migdałów.

2

Pieczenie

Formę wstawić do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 55 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 190 °C