Flag

Ciasteczka Mikołaje

ok. 60 sztuk
Łatwy
60 min
Słodkie, maślane, świąteczne ciasteczka Mikołaje z lukru plastycznego
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Ciasto
2 opak.Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
200 gmasła (miękkiego)
2 szt.jajek
Do dekoracji
500 glukru plastycznego białego
1 opak.Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Ciasta Kruchego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Zawartość opakowań z ciastem wsyp do miski, dodaj masło i jajka. Całość zagnieć do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto włóż do zamrażalnika na ok. 30 minut. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto lekko podsypując mąką na grubość 3-4 mm i wycinaj foremkami ciasteczka.

2

Pieczenie

Ciastka układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 180 °C


Po upieczeniu wystudź.

3

Dekorowanie

Picture - rezept-handling-weihnachtsmann-gesichter-step-1.jpg

Jedno opakowanie lukru zagnieć z barwnikiem czerwonym do uzyskania jednolitego koloru. Biały i czerwony lukier plastyczny rozwałkuj podsypując lekko cukrem pudrem na grubość ok. 2 mm. Foremką do ciastek wytnij kółka, a następnie odetnij tą samą foremką fragment aby powstała broda. Z postałego białego lukru wytnij cienkie paski na obwódkę czapki. Z czerwonego lukru plastycznego wytnij kółka tą samą foremką. Ze środka wytnij cienki pasek i uformuj z niego dwie kuleczki na nosy. Wszystkie elementy Mikołaja przyklej za pomocą pisaka cukrowego.