Flag

Chleb orkiszowy

1 sztuka
Łatwy
20 min
Piękny zapach, wyborny smak i niesamowita struktura chleba z mąki orkiszowej z sezamem
Składniki
Przygotowanie
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Składniki
450 gmąki orkiszowej pełnoziarnistej
1,5 łyżeczkisoli
1 opak.Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1 łyżeczkacukru
350 mlwody (ciepłej)
1 łyżkaoliwy z oliwek
2 łyżkimleka
20 gsezamu

Zobacz produkty

Picture - Drożdży suszonych instant 7 g Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdże i cukier, wymieszaj. W środku zrób wgłębienie, dodaj wodę wymieszaną z oliwą. Ciasto zagniataj, aż do momentu, gdy zacznie odchodzić od brzegów naczynia.

2

Keksówkę o wymiarach 25 x 10 cm wysmaruj masłem i obsyp mąką. Przełóż ciasto i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę, tak aby podwoiło swoją objętość (ciasto powinno wyrosnąć po brzegi foremki). Przed pieczeniem posmaruj ciasto mlekiem i posyp sezamem.

3

Pieczenie

Piecz, aż chleb będzie brązowy.

Czas pieczenia: ok. 40 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 200 °C


Po upieczeniu wyciągnij z formy i ostudź na kratce.