Flag

Babeczki w doniczce

ok. 24 sztuk
Łatwy
60 min
Jogurtowe babeczki z dekoracją z lukru plastycznego, idealne do popołudniowej kawy
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Zamiast masy marcepanowej do przygotowania dekoracji możesz użyć Lukru plastycznego Dr. Oetkera. Wystarczy zagnieść go krótko w dłoniach, a następnie rozwałkować na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem i wycinać kształty.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczki
1 opak.Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
75 gjogurtu naturalnego 2% tł.
Krem
100 gmasła (miękkiego)
300 mlmleka (schłodzonego)
1 opak.Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
5 kropliBarwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
10 kropliBarwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Do dekoracji
200 glukru plastycznego białego
5 - 10 kropliBarwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek jogurtowych Dr. Oetkera
Picture - Kremu do tortów i ciast smak waniliowy Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego czerwonego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego żółtego Dr. Oetkera
Picture - Barwnika spożywczego zielonego Dr. Oetkera

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzej do temp. 170°C. Foremkę do mini-babeczek wyłóż małymi papilotkami. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i jogurt. Całość dokładnie wymieszaj łyżką lub rózgą do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

1

Pieczenie

Wstaw do nagrzanego piekarnika. Po upieczeniu wystudź.

Czas pieczenia: ok. 15 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 170 °C

2

Krem

Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę. Zimne mleko wlej do wysokiego naczynia, dodaj zawartość opakowania kremu waniliowego i miksuj najpierw przez chwilę na niskich, a potem na najwyższych obrotach miksera przez ok. 2 min. Do ubitego kremu dodaj utarte wcześniej masło i zmiksuj do połączenia. Podziel krem na dwie części, do jednej dodaj barwnik czerwony, a do drugiej dodaj barwnik żółty i dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitego koloru. Gotowy krem przełóż do woreczków z ozdobnymi końcówkami i wyciskaj na wystudzonych babeczkach.

3

Dekorowanie

Lukier plastyczny zagnieć z barwnikiem zielonym do równomiernego rozprowadzenia koloru. Zabarwioną masę rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość ok. 3-4 mm. Zdejmij jeden arkusz, wycinaj długie wąskie trójkąty na listki i udekoruj nimi babeczki.


Gotowe babeczki możesz ustawić na paterze lub podać je jak kwiatki w doniczce. Foremką do ciastek wytnij kilkanaście kwiatków. Udekoruj nimi podłużne naczynie i wsyp do niego ok. 1 kg cukru. Kilkanaście babeczek nadziej na patyczki i ustaw w naczyniu jak w doniczce. Pozostałymi babeczkami udekoruj paterę.

Porady i wskazówki

  • Zamiast masy marcepanowej do przygotowania dekoracji możesz użyć Lukru plastycznego Dr. Oetkera. Wystarczy zagnieść go krótko w dłoniach, a następnie rozwałkować na blacie lekko oprószonym cukrem pudrem i wycinać kształty.