Flag

Babeczka albo psikus

36 porcji
Średni
40 min
Zapada noc. Z półmroku wyłaniają się różne istoty i pająki....Na szczęście straaaasznie pyszne:)
Składniki
Przygotowanie
Porady i wskazówki
Babeczki można zacząć dekorować, gdy całkowicie ostygną.
Porady i wskazówki
Żeby pisaki łatwiej się rozprowadzały należy zanurzyć tubkę na minutę w ciepłej wodzie.
Picture -
Picture -
ZACHĘCAMY DO OCENY PRZEPISU
Jak udał Ci się ten przepis?

Przepisy

Więcej pysznych przepisów

Picture - Hero image

Składniki

Babeczka Pająk
1 opak.Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mlwody
100 mloleju
Dekoracja babeczki Pająka
2 opak.Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
2 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1 opak.dekoracji z czekolady
1 opak.Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
24 szt.cukierków "lentilek"
Babeczka Mumia
1 opak.Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Dekoracja babeczki Mumii
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
24 szt.cukierków "lentilek"
Babeczka Sieć pająka
1 opak.Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
2 szt.jajek
100 mloleju
100 mlwody
Dekoracja babeczki Sieci pająka
2 opak.Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
1 opak.Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
1 opak.Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera

Zobacz produkty

Picture - Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej mlecznej Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
Picture - Pisaków cukrowych Dr. Oetkera
Picture - Babeczek czekoladowych ze skórką pomarańczy Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Babeczek z płatkami czekolady Dr. Oetkera
Picture - Lukru gotowego białego Dr. Oetkera
Picture - Polewy gotowej deserowej Dr. Oetkera
Picture - Posypki smak czekoladowy Dr. Oetkera
1

Sposób przygotowania

Na blasze do pieczenia ustaw foremki.

2

Babeczki Pająki

Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jaja, wodę i olej. Całość energicznie wymieszaj łyżką lub mikserem do dokładnego połączenia składników ok. 1 min. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Dekorowanie babeczki Pająka

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. Polewę mleczną rozpuść w ciepłej wodzie, odetnij róg opakowania i wylej na babeczki. Następnie obtocz babeczki w posypce czekoladowej wsypanej wcześniej do miseczki. Nogi pająka wykonaj z dekoracji z czekolady i przyczep je zanim polewa zastygnie. Pisakiem cukrowym białym zrób oczy pająka i przyklej do niego kolorowe cukierki.

3

Babeczki Mumie

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość miksuj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowane ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Blachę z foremkami wstaw do piekarnika.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Dekorowanie babeczki Mumii

Babeczki można zacząć dekorować po ich całkowitym ostygnięciu. 


Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku. 


Część lukru odłóż (na oczy). Pozostały lukier umieść w szprycy z płaską końcówką i wyciskaj na babeczki jako bandaż. Z części zastygającego lukru uformuj kuleczki i ułóż na babeczki jako oczy. Przyklej do lukru kolorowe cukierki.

4

Babeczki Sieci Pająka

Na blasze do pieczenia ustaw foremki. Mieszankę do wypieku babeczek wsyp do miski, dodaj jajka, olej i wodę. Całość mieszaj mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 1 minutę, do uzyskania gładkiej konsystencji. Odsyp 1 łyżeczkę płatków czekoladowych. Pozostałe płatki dodaj do ciasta i delikatnie wymieszaj łyżką. Ciasto równomiernie rozłóż w foremkach. Babeczki posyp równomiernie pozostałymi płatkami.

Czas pieczenia: ok. 17 - 20 min.

Temperatura piekarnika z grzałką górną i dolną: 175 °C


Dekorowanie babeczki Sieć Pająka

Babeczki można zacząć dekorować dopiero po ich ostygnięciu. Nożem zetnij nierówny wierzch babeczek. 


Wersja 1: Gotowy lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Zawartość saszetki przelej do rękawa cukierniczego lub foliowego woreczka co ułatwi dekorowanie. Końcówki przytnij na samym końcu, tworząc możliwie jak najmniejszą dziurkę. 

Wersja 2: Lukier przygotuj według instrukcji na opakowaniu. Następnie odetnij malutki róg opakowania i wyciśnij lukier na wypieki. Możesz pomóc sobie np. wykałaczką przy rozprowadzaniu lukru na wypieku.



Odstaw do zastygnięcia. Następnie czerwonym pisakiem namaluj na środku babeczek pajęczynę. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej. Przelej do miseczki, gdy zacznie zastygać uformuj z niej korpusy i główki pajączków. Z posypki czekoladowej zrób nóżki i przyczep do czekoladowych pajączków zanim lukier całkowicie stwardnieje. Kolorowymi pisakami namaluj pajączkom oczy. Pajączki ułóż na czerwonej pajęczynie.

Porady i wskazówki

  • Babeczki można zacząć dekorować, gdy całkowicie ostygną.
  • Żeby pisaki łatwiej się rozprowadzały należy zanurzyć tubkę na minutę w ciepłej wodzie.